Valmet

Valmet använder SimaPro för att uppfylla kraven hos både sina kunder och EU:s taxonomi

Valmet är en branschledande aktör som började beräkna sina produkters livscykler i syfte att uppfylla kraven hos EU:s taxonomi. Dessutom behöver deras kunder dessa beräkningar för produkterna de köper, och det finns också ett stort intresse för informationen bland Valmets medarbetare. Målet är att fortsätta dra större nytta av SimaPros funktioner i samarbete med Miljögiraffs experter.

Taxonomiförordningen trädde i kraft 2020, och ett par år senare anlitades miljöanalytikern Pirkko Alander för att hjälpa Valmet att komma igång med livscykelberäkningar. 

Taxonomin är en del av EU:s gröna giv och syftet med den är att styra investeringar mot mer hållbara mål. Taxonomin definierar vilka investeringar som kan anses vara miljömässigt hållbara och kräver att företag ska klassificera miljömässigt hållbara aktiviteter och investeringar. Pirkko Alander arbetar i produktutvecklingsteamet som omfattar hela Valmet-koncernen och varifrån resultaten implementeras i olika affärsfunktioner. Samtidigt har det praktiska arbetet nära koppling till teamet för hållbar utveckling.

”Min roll är att hjälpa till med att fastställa vilka av våra produkter som ingår i taxonomikategorier som innebär att det krävs livscykelberäkning för dem, och att hantera beräkningen för de här produkterna. Jag hjäpler också olika affärsverksamheter med kundförfrågningar”, säger Pirkko.

Pirkko Alander har en Master of Science från Tammerfors universitet. Ämnet för hennes examensarbete var den miljömässiga hållbarheten hos ett expressfraktbolag, vilket väckte hennes intresse för sådana här frågor. 2005 fanns det inte många jobb inom hållbarhetsområdet. Pirkko började arbeta för Valmet i slutet av 2022. Företaget började använda SimaPro i början av 2023.

”För tio år sedan var intresset för livscykelberäkningar inte stort på marknaden. Nu har de börjat dyka upp igen, i vad jag ser som en mycket mer omfattande skala. Jag hade ingen erfarenhet av SimaPro när jag började hos Valmet, men jag hade varit involverad i livscykelberäkningsprojekt.” Valmet har utfört både kompletta beräkningar från vagga till grav och delvisa beräkningar från vagga till grind. En beräkning från vagga till grav omfattar en produkts hela livscykel fram till slutet av dess livslängd. En beräkning från vagga till grind omfattar en produkts livscykel fram till dess att den är klar för leverans från fabriken. Olika behov kräver olika beräkningar.

Kunderna behöver veta hur stora mängder koldioxidutsläpp de har köpt

Pirkko Alander har märkt att det just nu är mycket som händer inom området livscykelberäkningar och att medvetenheten kring ämnet ökar. Kundernas behov av livscykelberäkningar för Valmets produkter har framför allt sitt ursprung i rapporter kopplade till CSRD-direktivet, eller EU:s direktiv om företagens hållbarhetsrapportering. I den klassificering som används i standarden Greenhouse Gas Protocol omfattar Scope 3 alla indirekta utsläpp som är ett resultat av ett företags verksamhet. Scope 3, kategori 1 inkluderar inköpta material och tjänster. För att underlätta denna rapportering efterfrågar kunderna delvisa livscykelberäkningar (vagga till grind). 

Å andra sidan kräver EU Green Claims-direktivet, när det väl träder i kraft, att företagens miljöpåståenden gällande produkter baseras på fakta gällande produkternas livscykler, och att påståendena ska verifieras av en tredje part.  
”Våra kunder vill veta hur stor mängd koldioxidutsläpp de köper när de köper Valmet-produkter. De av våra kunder som bedriver verksamhet på konsumentmarknaden behöver livscykelberäkningar för våra utrustningar, som de kan använda när de gör liknande beräkningar för sina egna produkter. Internationella leveranskedjor är ofta komplexa vilket resulterar i verksamhetskedjor. Överlag finns ett stort behov av information, i synnerhet av primärdata”, säger Pirkko.

Taxonomisiffrorna publiceras i årsrapporten i samband med de finansiella rapporterna. Enligt Pirkko har det gynnat företaget att kunna demonstrera miljöpåverkan i siffror: ”Jag har hållit presentationer och skrivit artiklar för vårt intranät. Folk har varit väldigt intresserade och glada över att få mer information om ämnet. De produktspecifika beräkningarna har öppnat upp för ett helt nytt perspektiv på våra produkter, och de har tagits emot med mycket stort intresse.”

Utbytet med experterna på Miljögiraff en av höjdpunkterna 

I dag arbetar flera SimaPro-användare på Valmet i produktutvecklings- och HSE-roller. Pirkko berättar att det finns fler användare som är intresserade av lösningen och att man planerar att köpa fler licenser. Hon har deltagit i två ISO 14067-överensstämmande vagga till grind-beräkningar med hjälp av SimaPro, som båda godkänts vid kritisk granskning. I nuläget pågår flera beräkningar, däribland några vagga till grind-beräkningar. Valmet har märkt att stödet från Miljögiraffs experter i samband med införandet av SimaPro i verksamheten är både nödvändigt och håller hög standard:

”När vi köpte programvaran köpte vi även ett utbildningspaket. I det ingick tio timmars utbildning med experter från Miljögiraff. Det har haft enormt stor betydelse. Det var oerhört lärorikt att gå igenom vår egen modell tillsammans med dem. Sedan dess har vi fortsatt samarbeta med Miljögiraff och köpt kurser. Med tanke på att den andra parten har en doktorsexamen inom livscykelanalys och 20 års erfarenhet av att genomföra sådana här beräkningar kan jag tryggt säga att jag är i goda händer.”

Integrering med Tactons CPQ-lösning har potential

Just nu är Valmet intresserade av Tactons CPQ-lösning som erbjuder SimaPro-integrering. Lösningen har implementerats genom ett samarbete mellan Tacton, Miljögiraff och PRé Sustainability, och den gör det möjligt att jämföra inverkan från olika materialalternativ och andra produktegenskaper samt olika logistiska lösningar vad gäller både produktpris och koldioxidutsläpp under försäljningsfasen.

”Det är vettigt att redan under försäljningsfasen kunna avgöra vad varje alternativ kostar och hur mycket det ökar eller minskar koldioxidutsläppen. Längre fram bör vi kunna utöka beräkningarnas skalbarhet och repeterbarhet och ta reda på hur man får fram slutresultaten av vagga till grind-beräkningar snabbare än vi gör i dag. Först vill vi dock se vilka lösningar vi kan dra nytta av redan här och nu. Nu när vi redan använder SimaPro kan Tactons CPQ-lösning vara ett bra tillskott.”

Valmet är en världsledande leverantör och utvecklare av processteknik, automationslösningar och tjänster för pappersmassa-, pappers- och energiindustrin. Företaget betjänar en ännu bredare kundbas inom processindustrin med sina automationssystem och flödeskontrollösningar. Valmets industrihistoria sträcker sig mer än 220 år bakåt i tiden och företaget har över 19 000 medarbetare. 

Fotograf: Laura Vesa

Ange din avtalsnyckel

Saknar du en avtalsnyckel? Kontakta oss