Fristad

Lisa Rosengren har lett Fristads R&D verksamhet för materialutveckling i femton år. Tillsammans med VD Anders Hülse identifierade de tidigt vikten och värdet av att säkra hållbarheten inom hela råmaterialvärdekedjan. Idag leder hon ett team på sju personer som gör livscykelanalyser med hjälp av SimaPro på råmaterial och de ger grönt ljus för textilier, knappar och dragkedjor som får användas i företagets produkter. Företaget har även eget laboratorium för att testa tygen och tillbehören bland annat i olika väderförhållanden.

Tio år sedan var inte de hållbara fibrerna där de är idag, de höll inte måttet. För arbetskläder är styrkan utmaning, de ska skydda men slits samtidigt hårt. Det var startpunkten för Lisa Rosengrens arbete för att ta fram miljövarudeklarationer för textilier. 

 – Tio år sedan fanns det mycket green washing om tygen men inget mätbart för textiliernas hållbarhet. Jag ställde en fråga om hur vi kan veta om någon produkt faktiskt är hållbar – vilken belastning har den på miljön? berättar Lisa Rosengren.

 

Hållbarhetsutmaningarna finns i produktionsledet av textilier. Det är därför viktigt att mäta miljöpåverkan från att fibern föds tills dess att plagget ligger på vårt lager. Lisa Rosengren tog då kontakt med RISE och Sandra Roos, som var expert på livscykelanalys på textilier. Roos föreslog en livscykelanalys för hela plagget. Men då existerade det inga miljövarudeklarationer (EPD) för kläder och då kan man inte jämföra ”äpplen med äpplen”. Tillsammans med Sandra Roos togs ett strategiskt beslut 2017 att skapa miljövarudeklarationer för plagg och tillbehör som kan användas av alla som vill mäta ett plaggs miljöpåverkan. Mätningen avgränsades inte bara till arbetskläder.

Ett helt nytt regelverk sattes på plats

Detta var helt nytt, och det fanns inte något regelverk för PCR (Product Category Rules) för plagg. Då beslutade Rosengren att ta fram regelverket på plaggnivån tillsammans med Sandra Roos, som var oberoende forskare, samt en internationell oberoende kommitté där bland annat det internationella hållbarhetsföretaget Pré Sustainability ingick. 

Ett PCR-dokument innehåller regler, krav och riktlinjer för att utveckla en miljöproduktdeklaration för en specifik produktkategori. De är en viktig del av den internationella certifieringen ISO 14025:2006, eftersom de möjliggör transparens och jämförbarhet. RISE använder SimaPro-verktyget och gjorde de första miljövarudeklarationerna med programmet. Två år senare köpte Fristads SimaPro -verktyget till sin egen verksamhet och har nu börjat göra egna livscykelanalyser som tredjepartgranskas av Miljögiraff. 

– Har man inte koll på vilka som producerar textilerna har man inte koll. Det räcker inte med plaggproducenterna. Nu har vi överenskommelser för utpekade underleverantörer av råtmaterial, som är OEKO-TEX -certifierade och uppfyller bl a höga humanekologiska krav att inte innehålla kemikalier i halter som är hälsoskadliga. Detta gäller för textilier, och alla tillbehör, t ex knappar och dragkedjor. Inom mode är inte detta så vanligt men i vissa fall har sportbranschen koll på detta, förklarar Rosengren.

2017 fick hon uppdraget att vara med och göra en hållbar klädkollektion för Fristads. Man skulle ta fram en snygg och hållbar kollektion som tål slit och skyddar väl. Det var ett helt nytt innovationsarbete som föll ut väl. 2019 presenterades den första kollektionen och det blev en framgång. 

 

Idag jobbar Fristads team med tyg och tillbehörsutveckling och tar fram nya tyger eller gör gamla tyger hållbara. Allt råmaterial ska vara hållbart och kopplat till kvalitet samt certifierade. Fokus har flyttats från kemikalieanvändning mer mot energin och vattenbruket. Idag mäts energin i olika processdelar och utmaningen är att det behövs mer förnybar energi, men det är ännu sällsynt i länderna där textilierna produceras. Att man inte producerar tyg här i Sverige är kopplat till kostnader, enligt Rosengren. Men utvecklingen går framåt och företaget har nyligen skapat en Green Calculator som räknar miljöpåverkan för olika typer av plagg och storföretagen som är deras kunder kan jämföra hur mycket vatten eller energi de sparar vid inköp av t ex tusen hållbara jackor jämfört med de som inte här hållbart tillverkade.

Kärleken till naturen och bevarandet av miljön som drivkraft

Lisa Rosengrens och Fristads banbrytande arbete har hjälpt andra inom textilindustrin att ta steget och börja mäta materialets miljöpåverkan. Hon får sin drivkraft av att bevara naturen för kommande generationer och hon drivs av innovation och forskning.

– Det är så mycket green washing i samband med löften och claims om hållbarhet i vår bransch. Men om man inte gör en riktig LCA som är jämförbar och tredjepartsgranskats på detaljnivå; då kan man inte veta om något är hållbart! konstaterar Rosengren.

Strävan efter göra en mer hållbar värld även privat har alltid funnits med henne eftersom älskar naturen:

– Jag mår som bäst när jag får glida fram på en segelbåt på havet: den härliga känslan att komma fram på vattnet och inte belasta miljön på något sätt men segla med vinden och ha solceller på taket, berättar hon.

Och tack vare hennes och Fristads idoga arbete kan vi idag mäta miljöpåverkan från att fibrer föds till att de finns i ett färdigproducerat plagg. Genom att ta fram miljövarudeklarationen EPD för plaggen kan man underlätta för kunderna att göra skillnad för miljön.

Faktaruta:

Fristads AB har tillverkat arbetskläder och erbjuder slitstarka och funktionella yrkeskläder till hantverkare, industriarbetare och servicepersonal sedan 1925 och har sitt huvudkontor i Borås. Företaget tillverkar slitstarka och funktionella yrkeskläder till hantverkare, industriarbetare och

servicepersonal. Fristads i Sverige och Finland, Le ijona i Finland samt Kansas i Danmark och Tyskland ägs sedan 2021av Hultafors group

Ange din avtalsnyckel

Saknar du en avtalsnyckel? Kontakta oss